Nieuwsbrief

Nieuws/Wedstrijdverslagen


Transfernieuws

Transfernieuws

Onze 9de transfer is ook ineens een feit. Loladina Zwaanswijk is een receptie-hoek en komt over van Black & White Company Lendelende. 

Samen met onze 2 blijvers zitten we daarmee al aan 11 speelsters voor het seizoen 2020 - 2021. Even een overzicht:
Setters: Yana De Leeuw en Joni Vandewalle
Libero's: Megan Vanden Berghe en Nathalie De Wulf
Midden: Milica Misojčić, Céline Jacquemyn en Amber Gesquiere
Hoek: Merle Baasdam, Fanny Lafeber, Lisa Nobel en Loladina Zwaanswijk


Transfernieuws

Transfernieuws

Opnieuw een nederlandse versterking voor Hermes Rekkenshop Oostende.

Ditmaal kondigen we de komst van Lisa Nobel aan als onze achtste transfer. Lisa is een 19-jarige receptie-hoek die overkomt van Dros-Alterno Apeldoorn.

Welkom Lisa!


Transfernieuws

Transfernieuws

Met de komst van Amber Gesquiere is de club uit Oostende al toe aan zijn zevende inkomende transfer. De Vlamertingse komt over van reeksgenoot Tchalou. De ploeg van Hermes Oostende voor volgend seizoen krijgt stilaan vorm. Tot vorig seizoen was ze nog actief in Liga B bij Bevo Roeselare.


Hermes Rekkenshop Oostende – VC Oudegem 2-3

Setstanden: 25-17; 13-25; 25-23; 22-25 en 14-16

De wedstrijd tussen de 4de en de 5de geklasseerde werd een 2-uur durende thriller met een onwaarschijnlijk slot! Beide teams (Oudegem volledig Belgisch getint) stonden compleet. In de eerste set was Hermes nog collectief sterker (zonder uitblinkers) dan Oudegem. Na 7-7 waren de bezoeksters constant op achtervolgen aangewezen: 12-8; 17-11 en 22-13. Na 24-14 had de kustploeg nog 4 setballen nodig om af te ronden. In de tweede set werd Hermes echter van het kastje naar de muur gespeeld. Het was duidelijk een complete collectieve off-day van Oostende dat de receptiefouten opstapelde. Coach Frederik Deveylder wisselde heel vaak in deze set, maar niets hielp: 1-4; 3-12 en 6-20. Een jong en talentvol Oudegem klaarde de klus met 13-25. In de derde set kon Jasmien Biebauw met haar opslagdruk 4-0 op het scorebord plaatsen. Een grotere kloof kwam er niet meer; integendeel de beide teams konden nauwelijks nog afstand nemen van elkaar:4-5; 10-10 en 16-14. Na 24-21 was de derde setbal de goeie (25-23) en stond er 2-1 op het scorebord. Oudegem gaf zich echter niet gewonnen en verdedigde uitstekend op elke bal. De 1m91 grote middenspeelster Bieke Kindt (met 23 punten topscoorster van de match!) sleurde haar team naar de winst in set 4: 4-6; 8-12 en 13-18. Basia Zakoscielna (aan de opslaglijn) trachtte nog eventjes de kloof wat te dichten van 16-22 naar 20-22, maar daarmee was de kous af: 22-25. Jasmien Biebauw vond dat het nu welletjes was en zij serveerde in de tie-break in één ruk van 0-1 naar 8-1, moment waarop er gedraaid werd van kant. Hermes leek op weg naar een 3-2 zege.... Zeker toen de score evolueerde naar 14-8. De overwinning kon Hermes normaal niet meer ontglippen, maar het onwaarschijnlijke geschiedde: Bente Daniëls (ex-Hermes) bleef er rustig bij en mocht probleemloos aan de opslaglijn blijven staan tot het einde. Hermes slaagde er helaas in om zomaar eventjes 6 setballen niet te verzilveren. Het thuispubliek werd er heel stil van. Het feest voor de meegereisde supporters uit Oudegem kon starten. Hermes eindigt nu zeker 4de in de rangschikking. Zaterdag a.s. is er nog de (voor Hermes onbelangrijke) verplaatsing naar Asterix Avo Beveren. De play-offs om de landstitel starten dan op zaterdag 14 maart met een thuismatch tegen de competitieleider en dat is momenteel Limburg! Als Hermes nog aanspraak wil maken op de landstitel, zal het in elk geval uit een totaal ander vaatje moeten tappen dan zaterdagavond! (Verslag: Filip Rossel)


Hermes Rekkenshop Oostende – Ladies Volley Limburg As-Tongeren 3-2

Setstanden: 25-17; 25-20; 23-25; 11-25 en 15-11

Kersvers Belgisch bekerwinnaar Hermes Oostende heeft voor een knappe stunt gezorgd door competitieleider Ladies Volley Limburg haar 3de nederlaag aan te smeren. Door deze zege heeft de kustploeg dit seizoen nu tegen alle andere ploegen gewonnen. Oostende is nu mathematisch zeker van de 4de plaats en bijgevolg een plaats in play-off 1 samen met de 3 andere Belgische topclubs Limburg, Asterix en Gent. De strijd om de landstitel zal ongemeen spannend worden. De andere topper op de laatste midweekspeeldag van dit seizoen, nl. Asterix-Gent eindigde ook al op 3-2. De top 4 is duidelijk aan elkaar gewaagd. De eerste set verliep gelijkopgaand tot 14-12. De jarige, maar zieke Jitse Verbinnen serveerde in één ruk naar 20-12. De foutenlast bij de Limburgse fusieclub lag bijzonder hoog en zo kon Hermes vlot de eerste set afronden: 25-17. De superervaren Lore Gillis leidde haar jong en talentvol team naar 1-4 en 8-12 in de tweede set. Bij 13-14 serveerde Helena Gilson naar 13-19, moment waarop de zieke Jitse Verbinnen vervangen werd door Fanny Lafeber, die hersteld is van haar hersenschudding. Bij 15-20 zorgde de Poolse Basia Zakoscielna voor een huzarenstukje door de 2de set uit te serveren: 25-20. Een fantastische 10-0 tussenspurt. Over de ganse match pakte Basia met zomaar eventjes 7 aces uit. De derde set verliep aanvankelijk spannend: 10-11. Bij 10-16 leek Lore Gillis & Co op weg naar de eerste deelzege. Bij 16-22 was het alweer Basia Zakoscielna die mocht in één ruk serveren naar 22-22. Hermes liet echter de unieke kans op een 3-0 zege liggen en Limburg rondde met het kleinste verschil af: 23-25. De Limburgse meisjes hadden vleugels gekregen en verhoogden de opslagdruk en maakten nagenoeg geen fouten meer in de 4de set: 2-7 en 7-16. Hermes daarentegen stapelde de fouten op en zag de kloof steeds groter worden: 10-22 en 11-25. Wie dacht dat de Limburgse Ladies nu vlot op een 2-3 zege afstevende, had het verkeerd voor. Kaat De Boeck werd nu succesvol ingebracht in de tie-break. Jasmien Biebauw opende met 3-0 van achter de opslaglijn. Een schitterende Lore Gillis sloeg ongenadig aan het net terug: 4-4. Er werd gedraaid bij 8-6 en Hermes kon de kloof lichtjes verder uitdiepen naar 11-7 en zelfs 14-9. De derde matchbal, een smash van de uitmuntende Basia Zakoscielna, was de goeie: 15-11. Het was al de zevende (!!) vijfsetter van Hermes in elf matchen sinds Nieuwjaar. Hermes vergroot haar voorsprong op het 5de geklasseerde Oudegem tot 7 punten, een kloof die niet meer kan gedicht worden, en nadert nu tot op 3 punten van het 3de geklasseerde Gent. Zaterdag a.s. (op de Schrikkeldag) om 20u30 is er de laatste thuismatch van de reguliere competitie tegen Oudegem. De play-offs starten op zaterdag 14 maart met hoogstwaarschijnlijk een thuismatch tegen.... Limburg! (Verslag: Filip Rossel)


Transfernieuws

Transfernieuws

Ook Joni Vandewalle komt Hermes versterken voor seizoen 20-21.
Ze komt over van Saturnus Michelbeke.
Hiermee hebben reeds 7 speelsters toegezegd ook volgend seizoen de groen-gele kleuren van Hermes Rekkenshop Oostende te verdedigen.
Even een overzicht:
Setters: Yana De Leeuw en Joni Vandewalle
Libero's: Megan Vanden Berghe en Nathalie De Wulf
Midden: Milica Misojčić en Céline Jacquemyn
Hoek: Merle Baasdam


Transfernieuws

Transfernieuws

Hermes kondigt met trots zijn nieuwste versterking aan!
De 1m87 grote Merle Baasdam die zowel uit de voeten kan op de opposite als de receptie-hoek positie komt Hermes Rekkenshop Oostende versterken.
Merle speelt van haar 6de bij Set-Up '65 uit het Nederlandse Ootmarsum en is daar dit jaar zelfs ploegkapitein.
We hadden reeds vorig jaar contact met haar maar dan wilde Merle liever eerst haar studie af maken. Na dit jaar opnieuw contact te hebben genomen kwamen we al snel tot een akkoord.
Merle werd derde in de topscorerstand in de Nederlandse reguliere competitie. Ook in het aantal aces werd ze derde.
Welkom Merle!


Transfernieuws

Transfernieuws

Kersvers bekerwinnaar Hermes Rekkenshop Oostende zit na haar 7de Belgische bekerzege niet lang stil om de speelsters die stoppen en vertrekken te vervangen. De 4de inkomende transfer is al een feit: Milica Misojčić, de 29-jarige Servische middenspeelster (1m88) komt over van Saturnus Michelbeke. Bij de kustploeg zal zij volgend seizoen kunnen aantreden in de CEV-cup, de 2de hoogste Europabeker. Misojcic was de voorbije 2 seizoen actief bij Michelbeke en daarvoor speelde ze 4 jaar lang bij Barbar Girls, de toenmalige liga A-club uit Elsene. Ze kent dus de Belgische competitie heel goed. Milica, welcome in Ostend!


Transfernieuws

Transfernieuws

De transfermolen draait op volle toeren bij Hermes Rekkenshop Oostende: nadat eerder al de trainers Frederik De Veylder en Jonathan De Henau en de speelsters Jasmien Biebauw, Nina Coolman en Amber de Tant te kennen gaven om de kustploeg op het einde van dit seizoen te verlaten, verwelkomt Hermes nu al haar 4de nieuw gezicht. Nadat Koen Devos een overeenkomst bekwam als nieuwe Hermestrainer en Yana De Leeuw en Megan Vanden Berghe terugkeren naar hun ex-club, zal ook Céline Jacquemyn de overstap maken naar Oostende. Deze 22-jarige middenspeelster (1m85 groot) komt over van Saturnus Michelbeke waar ze 1 seizoen speelde. Daarvoor kwam ze uit voor reeksgenoot VDK Gent Dames. We heten Céline van harte welkom aan de kust!


Transfernieuws

Transfernieuws
Hermes Rekkenshop Oostende is trots te mogen aankondigen dat Megan Vanden Berghe na 1 seizoen VDK Gent Dames terugkeert naar haar club van oorsprong. Deze 22-jarige libero is 1m68 groot en speelde tot vorig seizoen 11 jaar lang bij Hermes waar ze alle jeugdreeksen doorliep en ook in 1ste divisie speelde bij Hermes B. Van 2017 tot 2019 trad ze aan in Liga A bij Oostende. Volgend seizoen zal er dus opnieuw een Oostendse speelster tussen de lijnen staan bij Hermes!

Welkom terug thuis Megan!


Hermes Rekkenshop Oostende - VDK Gent 2-3

Setstanden: 25-19; 22-25; 25-21; 23-25 en 12-15

Het zit Hermes duidelijk niet mee de laatste weken. In de acht jongste matchen speelde Hermes vijfmaal een vijfsetter en daarvan verloren de groengelen er vier. Het net-niet-gevoel was weer overheersend. Na Lendelede en 2 maal Beveren (Europabeker) was er nu hetzelfde scenario tegen Gent. Bij Hermes ontbreekt enkel nog Fanny Lafeber (hersenschudding). De ± 200 toeschouwers zagen aanvankelijk een gelijkopgaande eerste set tot 12-10. Bij 15-12 ontbond de Poolse Basia Zakoscielna (zaterdag was zij alweer zoals vorige woensdag "vrouw van de match" met zomaar eventjes 24 punten!!) haar duivels en zorgde met 4 rake smashes voor 20-12. Meteen was de eerste deelzege een feit voor Hermes: 23-17 en 25-19. Gent gaf zich helemaal niet gewonnen en herpakte zich knap onder aanvoering van haar 3 best scorende speelsters (allemaal West-Vlamingen!!) Iris Vandewiele (16 ptn.), Maud Catry (15 ptn.) en Laure Flament (14 ptn.): 3-8; 12-17; 17-22 en 22-25 na 4 setballen. Diverse opslag- en receptiefouten bij de kustploeg zorgden voor 5-8 in de derde set. Na 14-16 werd door een sterk serverende Angie Bland (goed voor 13 punten in totaal zaterdagavond) de score omgebogen in 19-16. De puik ingevallen Sofie Van Acker deed ook haar duit in het zakje: 23-20. Bij 24-21 viel de West-Vlaamse Louka Maertens helaas zwaar geblesseerd uit: met een gebroken enkel werd ze afgevoerd naar het Henri Serruysziekenhuis, waar ze op zondag nog zou geopereerd worden. We wensen Louka veel sterkte toe. 25-21 en de bordjes wezen 2-1 aan. De vierde set werd een thriller. De Oostendse libero Megan Vanden Berghe (ex-Hermes, nu de 6de (!!) West-Vlaamse bij Gent, ook Charlotte Desmet is van W-Vl.) verdedigde erg knap voor haar team Gent: 9-10. De score verliep gelijkopgaand via 13-13 naar 19-17 en 23-20, moment waarop Iris Vandewiele rustig de set uitserveerde naar 23-25. Hermes kon "net niet" met 3-1 winnen bij 23-20. In de tie-break kreeg Hermes dan het deksel op de neus: er werd gedraaid bij 5-8. Hermes kwam nog nauwelijks tot aanvallen. Ook de receptiefouten stapelden zich op. De beide middenspeelsters Iris Vandewiele en Maud Catry mochten erop los smashen. Bij 12-14 leidde een opslagfout bij de thuisploeg tot het eindpunt van de match: 12-15 en een nieuwe ontgoocheling voor Hermes. Veel tijd is er nu niet om hier te blijven bij stil staan. Alle aandacht gaat nu uiteraard naar de 10de Belgische bekerfinale uit de rijke geschiedenis. Hermes wil kost wat kost haat 7de Belgische beker veroveren, de 2de op rij zou dat zijn. Hermes heeft talent genoeg in huis om het Asterix Avo Beveren in het Antwerpse Sportpaleis knap lastig te maken. Inzet, enthousiasme en vooral veel vertrouwen (ook bij het meer dan 600-man grote supporterslegioen) kunnen er zeker voor zorgen dat de beker meegenomen wordt naar de kust! De 7de man (vrouw) kan daarbij een heel belangrijke (vocale) rol spelen. Zondag 16 februari 2020 om 17u30 en voor wie er echt niet bij kan zijn: de match wordt live uitgezonden op Sporza TV! (Verslag: Filip Rossel)


Nieuwe trainer seizoen 2020 - 2021

Nieuwe trainer seizoen 2020 - 2021

Belgisch bekerhouder en vice-landskampioen Hermes Rekkenshop Oostende heeft een nieuwe trainer-coach aangetrokken voor haar liga A-damesploeg voor het seizoen 2020-2021. De West-Vlaming Koen Devos zal de eerste damesploeg van Oostende onder zijn hoede nemen.
De 49-jarige Koen Devos is momenteel trainer-coach bij de mannen van Rembert Torhout in 1ste nationale. Hij is opgegroeid in Edewalle (Kortemark) en woont nu in Westende. Koen heeft 15 jaar voor de West-Vlaamse selectie gewerkt en training gegeven. Dit seizoen is hij naast Rembert-coach ook nog jeugdcoördinator bij Apollo Koekelare. Als speler is hij begonnen bij Rembert Torhout (vanuit de jeugdreeksen naar de toenmalige eredivisie als middenman). Hij speelde ook voor VKt Torhout, Packo Zedelgem en VT Diksmuide. Hij was 5 jaar trainer-coach bij divisieclub Doskom Moorslede. Daarna volgden 2 jaar Optima Lendelede (waarmee hij de titel behaalde in Liga B heren) en 6 jaar Rembert Torhout. Koen Devos won naast heel wat titels ook verschillende Vlaamse bekers en de West-Vlaamse beker nationaal-divisie heren.
Koen is van opleiding regent lichamelijke opvoeding en zijn dochter Janne speelt momenteel bij Saturnus Michelbeke in Liga A.


Hermes Rekkenshop Oostende – Black and White Company Lendelede 2-3

Setstanden: 25-10; 22-25; 25-21; 23-25 en 13-15

De allerlaatste derby tussen Oostende en Lendelede (dat helaas haar liga A-ploeg opdoekt aan het einde van dit seizoen) was zeker geen hoogstaande, maar wel een spannende wedstrijd. Bij Hermes ontbraken nog steeds Fanny Lafeber (hersenschudding) en Jitse Verbinnen (scheur mediale band enkel). Het schaars opgekomen publiek (midweekmatchen in de Belgische competitie zijn zeker geen goed idee!) kon zich in de ijskoude (!) Mr. V Arena wel opwarmen aan een 2-uur durende thriller. Net als vorige woensdag in de Europacupmatch tegen Asterix moest Hermes alweer het onderspit delven met het kleinste verschil in de tie-break. Op de eerste set na (toen Hermes nog heer en meester was) werd het een ondermaatse vertoning van de bekerhouder. Maureen Van der Woude serveerde in één ruk naar 8-2. Hermes wou duidelijk revanche nemen voor het verloren punt van enkele weken geleden in en tegen Lendelede (2-3 zege) en verdubbelde in geen tijd die voorsprong: 20-8. Na 25-10 "leek" Hermes op een droge 3-0 zege af te stevenen. Een veel enthousiaster spelend Lendelede onder regie van spelverdeelster Yana De Leeuw (volgend seizoen de nieuwe passeur bij Hermes) herpakte zich echter vanaf de 2de set. Yana verhoogde de servicedruk: 0-3. Het duurde tot 11-11 voor Hermes om de bordjes opnieuw in evenwicht te krijgen. Middenaanvalster Michaela Madsen (die haar laatste match op Belgische bodem afwerkte en deze week nog terugkeert naar haar thuisland Finland) en opposite Julie Smeets werkten de mooie passes van Yana De Leeuw perfect af: 15-19. Hermes kon in die tweede set nooit op voorsprong komen. Na 20-24 was de derde setbal de goeie en kwam Lendelede op gelijke hoogte: 22-25. Ook in de derde set was het zoeken naar een goed blok bij de kustploeg. Ook in receptie liet Hermes het afweten. Alweer was Oostende op achtervolgen aangewezen: 5-8 en 12-15. Bij 14-18 vond een heel sterk serverende Angie Bland het welletjes en ging het met een sterke Maureen Van der Woude aan het net en zelfs een smash van passeur Jasmien Biebauw en nog enkele smashes van Nina Coolman in één ruk naar 23-18. Deze 9-0 tussenspurt kwam Lendelede niet meer te boven: 25-21. Wie dacht dat hiermee de kous af was, had het compleet verkeerd voor. Lendelede toonde veel meer inzet en enthousiasme dan Oostende en ging resoluut voor de zege: 8-14 in geen tijd in de vierde set. Hermes kon nog even naderen tot 17-19 en 19-20, maar de bezoeksters trokken na 22-24 en 2 setballen verdiend aan het langste eind. De tie-break was niet voor hartlijders: 3-3; 6-6 en draaien bij 7-8. De beide teams bleven aan elkaar vastgeklampt op het scorebord: 10-10 en 13-13. De afscheidnemende Finse Michaela Madsen zorgde bij 13-14 met een ace (via de netrand) voor de verrassende en verdiende 2-3 zege: 13-15. De ploeg met het meeste enthousiasme en inzet won van de ploeg met het meeste talent........

Veel tijd heeft Hermes niet om deze pijnlijke derbynederlaag te verwerken. Zondagavond moet Hermes Oostende op verplaatsing naar de speciale kleine zaal van Michelbeke, waar al veel topclubs problemen gekend hebben. En zo blijft het superdruk richting bekerfinale op 16 februari! Volgende week woensdag reist Hermes richting Asterix Avo Beveren voor de terugmatch van de 1/8ste finales van de CEV-cup en de volgende thuismatch is ook alweer een heuse topper tegen Gent op zaterdag 8 februari. Limburg leidt nu met 29 punten gevolgd door Asterix met 28 punten; Gent en Oostende beiden met 25 punten. Charleroi volgt op de 5de plaats met 17 punten. De 4 play-off-ploegen zijn dus bijna zeker gekend. (Verslag: Filip Rossel)


Transfernieuws

Transfernieuws

Hermes Rekkenshop Oostende is trots haar eerste transfer aan te kondigen voor volgend seizoen. De 29-jarige Yana De Leeuw (1m73) keert terug als spelverdeelster naar de kust. Het is al de derde maal dat zij voor Hermes zal uitkomen. Zij komt over van Black and White Company Lendelede, dat vorige week bekendmaakte dat ze haar ploeg in Liga A opdoekt. Yana De Leeuw zal Jasmien Biebauw vervangen, die aan het einde van dit seizoen stopt met volleybal. Yana was vroeger niet alleen actief bij Hermes Oostende, maar ook o.a. bij de Yellow Tigers en Asterix Avo Beveren.


Hermes Oostende - Asterix Avo Beveren 2-3 (CEV cup)

Setstanden: 19-25; 25-21; 25-21; 23-25 en 14-16

Evenwichtig en spannend zijn de adjectieven die passen op het Europese duel tussen Hermes Oostende en Asterix Beveren. De Waaslanders haalden het met het kleinste verschil: 2-3 in de sets, 106-108 in de punten, 14-16 in de belle van Hermes Oostende. Titelverdediger Asterix Avo Beveren en bekerhouder Hermes Oostende, die allebei in de zestiende finales een Oost-Europese opponent geëlimineerd hadden, strijden in twee uitzonderlijk puur-Belgische duels om een ticket in de kwartfinales van de CEV-cup, de tweede continentale clubcompetitie.

De groen-gelen vatten de heenmatch dramatisch slecht aan. De tussenstanden spreken voor zich: 6-10 en 12-21. Hermes naderde nog tot 17-21 maar moest toen het hoofd buigen: 19-25. Hermes herpakte zich in de tweede set vlot. Na 6-6 diepten de discipelen van coach Frederik De Veylder een vierpuntenbonus (12-8) uit die ze tot de meet (25-21) vasthielden. In de derde deelbeurt hielden beide teams mekaar tot 9-9 in evenwicht. Daarna namen Coolman en Zakoscielna afstand: van 14-12 tot 21-14. De Waaslanders naderden nog via 23-19 tot 24-21 maar Hermes werkte netjes af.

De groen-gelen leidden met 2-1 en hunkerden naar een 3-1-zege. Maar met Asterix ben je nooit klaar. In set vier namen Stragier en Janssens opnieuw de controle in handen: van 5-2 over 5-8 naar 6-11. De Winne reageerde tot 11-17. Maar na 14-17 en 20-20 vergat Hermes de klas te klaren. Meer zelfs, Asterix dwong een time-out af. Daarin kon de kustploeg zijn 10-8-voorsprong niet vasthouden. Asterix haalde het met 14-16. De ontgoocheling bij Hermes, dat na acht opeenvolgende zeges voor het eerst weer verloor, was groot. De terugwedstrijd heeft woensdag 5 februari in Beveren plaats. (Verslag: Peter Rossel)


Hermes Oostende - Interfreight Antwerp Volleyteam 3-1

Setstanden: 25-20; 19-25; 29-27 en 25-21

Het voorlaatste geklasseerde Antwerp bewees gisteren nog maar eens dat er dit seizoen geen zwakke ploegen meer zijn in Liga A dames (door de hervorming van 12 naar 10 clubs). Hermes maakte geen al te beste indruk, maar dit deed zeker niets af van de verdienste van Antwerp zaterdagavond. Bij 6-6 serveerde de Poolse Basia Zakoscielna naar 11-6. De nieuwe Hermespasseur Joke Hoeyberghs deed hetzelfde: van 12-9 naar 17-9. Deze kloof was meteen de beslissende. Dichter dan 22-19 konden de bezoeksters niet meer naderen: 25-20. Bij Hermes ontbrak de Nederlandse Fanny Lafeber nog steeds (hersenschudding). Libero Amber De Tant was bij Hermes alweer outstanding en dweilde het ganse terrein schoon. In de tweede set kon Basia Zakoscielna 6-8 ombuigen in 11-8. Bij 13-13 werd de kloof gedicht en de bordjes bleven in evenwicht tot 19-19, moment waarop Clara Wellens aan de opslaglijn verscheen en haar team de verdiende gelijkmaker bezorgde: 19-25. De derde set was de spannendste set en kende een thrillerslot, zeker niet voor hartlijders. De score evolueerde gelijkopgaand via 7-7 naar 11-11; 15-15 en 21-21. Middenspeelster Sarah Coppens deed daarbij haar duit in het zakje voor Antwerp. Bij 24-22, 24-23 en 25-24 liet Hermes de kans liggen om het af te maken. Ook Antwerp kon bij 25-26 en 26-27 de setbal niet verzilveren. De vierde setbal bij 28-27 was dan toch de goeie voor de kustploeg: 29-27. Bij 9-9 serveerde alweer Basia Zakoscielna alweer in één ruk naar 14-9. Na 19-14 kon Antwerp nog eens dankzij een sterke opslagreeks van alweer Clara Wellens naderen tot 19-18. Bij 22-20 vond Nina Coolman het welletjes en na bijna 2 uur spel stond er 25-21 en dus 3-1 op het scorebord. Een moeizame zege, maar de drie punten zijn binnen en dat telt. Woensdag a.s. moet er alvast uit een ander vaatje getapt worden om een eerste stap te zetten richting Europese kwartfinale! Om 20u30 ontvangt bekerhouder Hermes dan voor de allereerste keer in haar rijke 58-jarige clubgeschiedenis een Belgische club in de Europabeker: nl. landskampioen Asterix Avo Beveren. De 77ste Europese wedstrijd uit de Oostendse clubgeschiedenis is meteen de heenmatch in de 1/8ste finale van de CEV-cup. (Verslag: Filip Rossel)


Hermes Oostende - Asterix Avo Beveren 3-0

Setstanden: 26-24; 25-20 en 25-20

Hermes heeft zaterdagavond revanche genomen voor de 3-0 supercupnederlaag van half oktober in Kortrijk tegen landskampioen Beveren. Er was bijzonder veel volk (ook uit het Waasland) opgedaagd voor de confrontatie tussen de 2 bekerfinalisten. Het was aflevering 2, want er volgen dit seizoen nog een hele resem wedstrijden tussen de bekerhouder en de landskampioen (Belgische bekerfinale, CEV-cup 1/8ste finales heen en terug, competitie en hopelijk play-offs). In de eerste set bedroeg het verschil tussen beide teams nooit meer dan 2 punten! De spanning was te snijden: 1-3; 6-6 en 11-9. Zo evolueerde score verder via 13-13 en 17-17 naar 19-20 en 22-24. De bezoeksters konden 2 setballen niet verzilveren; de eerste setbal van Hermes was meteen de goeie na een heuse thriller: 26-24. Uiteraard gaf de landskampioen zich niet gewonnen en startten ze met de voet op het gaspedaal in set twee: 1-4 en 3-7. De Poolse Basia Zakoscielna verhoogde de opslagdruk en serveerde in één ruk van 3-7 naar 11-7. Punt per punt kwam Asterix terug en langszij bij 14-14. Na 15-15 vond een alweer uitmuntend spelende opposite Jitse Verbinnen het welletjes: 19-15; 23-19 en 25-20. Ook in de derde set was opslag-receptie bepalend en een collectief sterk Hermes was ietsje beter dan Asterix: 4-7; 8-7 en 19-13. Verdedigend gingen libero Amber de Tant en Basia Zakoscielna nog bijna onmogelijke ballen terughalen. Silke Van Avermaet kon nog even milderen bij 19-17, maar toen sloeg Hermes de beslissende kloof bijeen: 24-18 en de derde matchbal was de goeie (25-20) en meteen de start van een groots feest dat tot in de (heel) late uurtjes duurde in de Mr. V Bar. Hermes verloor niet meer sinds Angie Bland uit langdurige blessure terugkeerde en won zo haar 6 laatste wedstrijden (2 maal tegen Gent, 2 maal tegen Nova Gorica, tegen Oudegem en tegen Asterix). Limburg liet de kans liggen om herfstkampioen te worden door thuis te verliezen met 1-3 tegen Oudegem. Die titel is nu voor Asterix Avo weggelegd. De top 4 komt nu steeds dichter bij elkaar te staan in de klassering en Hermes staat netjes op plaats 4 met nog steeds één wedstrijd minder gespeeld (nl. de volgende match op 12 januari in en tegen Lendelede). Hermes traint nu 1 week niet om eventjes de batterijen te heropladen. Hermes zit duidelijk in de goede flow nu en de volgende thuismatch is pas binnen 4 weken, op zaterdag 18 januari 2020 tegen Antwerp. Op woensdag 22 januari is er in de Mr. V Arena al de 3de aflevering van Hermes-Asterix, nl. de heenmatch van de Europese 1/8ste finale in de CEV-cup. De kustploeg van voorzitter Philippe Develter gaat het nieuwe jaar alvast met een heel goed gevoel tegemoet! (Verslag: Filip Rossel)


Hermes Oostende - VDK Gent 3-0 (beker)

Setstanden: 25-16; 25-22 en 25-23

Nadat Hermes Rekkenshop Oostende 2 weken geleden al de heenmatch won van de halve finales in de Belgische beker in en tegen Gent met 1-3, was het ook nu duidelijk de betere ploeg in de terugmatch en kon de kustploeg zonder setverlies de overwinning binnenrijven. Zowel Oostende als Gent hadden vóór aanvang van het seizoen de bekerfinale in het Antwerpse Sportpaleis (met 10.000 toeschouwers en rechtstreekse TV op Sporza) als doel vooropgesteld: de groengeeltjes slaagden voor het 2de jaar op rij hierin! Het zal voor Oostende meteen de 10de finale worden in de 57-jarige rijke geschiedenis van de club. Gent wist dat het de eerste set moest winnen om hun kansen op de finale gaaf te houden (0-3 of 1-3 winnen én de golden set tot 15 punten winnen: dat was de enige optie op een finaleticket) en schoot dan ook het snelst uit de startblokken: 2-5. Een collectief heel sterk Hermes (met ditmaal Jitse Verbinnen als topscoorster) diende Gent meteen van antwoord: 6-6 en 13-10. De regerende bekerhouder diepte de kloof rustig verder uit: 18-13; 20-16 en 25-16. Nu lag alle druk bij de Oost-Vlamingen die nu voluit voor 4 sets op rij moesten gaan: een loodzware opdracht dus. Hermes kon een klein kloofje slaan in set twee: 6-3 en 11-8. Libero Amber de Tant veegde opnieuw indrukwekkend het ganse terrein schoon. Hermes, nu bijna compleet (enkel de geblesseerde Delphine de Winne ontbreekt nog) en terug met een heel sterke gewezen Yellow Tiger Angie Bland (o.a. in blok schitterend bezig) kon uitlopen tot 16-12. De Canadese Alissa Coulter serveerde Gent terug op gelijke hoogte: 16-16. Vanaf dan kregen we een thrillerslot: Jasmien Biebauw demonstreerde nog even haar opslagdruk: 19-17; 20-20 en 21-21. Na 22-22 rondde Hermes succesvol af: 25-22 en meteen was de kwalificatie voor de Belgische bekerfinale (tegen Asterix Avo Beveren) een feit! Bij beide teams mochten de wisselspeelsters ook het terrein op in set drie. Ook nu was Hermes de betere ploeg, zij het met het kleinste verschil: 4-1; 8-8; 9-11; 12-11 en 15-15. Fanny Lafeber verscheen aan de opslaglijn bij 15-17 en in één ruk werd het 20-17. Bij 22-23 leek het even nog naar een overbodige 4de set te gaan, maar de Hermesgirls hadden meer zin in een uitbundig feest dan nog langer pro forma te spelen: 25-23. Het feest kon worden ingezet en duurde tot in de late uurtjes na middernacht. Lang tijd om te vieren is er echter niet, want woensdagavond komt het Sloveense Nova Gorica op bezoek in de Mr. V Arena. Ook woe. om 20u30 zijn er 2 sets nodig om zich te kwalificeren voor de 1/8ste finales van de CEV-cup, gezien Hermes met 0-3 won in Slovenië. En de Warmste Week (of zoals voorzitter Philippe Develter het mooi verwoordt "de week des doods") wordt dan zaterdag a.s. om 20u30 afgesloten, alweer in de Mr. V Arena, met een competitieduel tegen..... de andere bekerfinalist Asterix Avo Beveren. Dat belooft alvast! Hermes en Asterix zullen elkaar dit seizoen nog heel vaak in de ogen kijken, want in de volgende Europese ronde is Asterix mogelijks de volgende tegenstrever! Supporters, alvast woensdag en zaterdag op post in de Mr. V Arena!! En op zondag 16 februari krijgt het Antwerpse Sportpaleis alvast dé droomfinale voorgeschoteld tussen de regerende landskampioen Asterix en de huidige bekerhouder Hermes: een herhaling van de play-off-finale van vorig seizoen en van de supercup van dit seizoen. Toen won telkens Asterix. Tijd voor revanche dus! (Verslag: Filip Rossel)


Hermes Oostende - Tchalou 3-0

Setstanden: 25-20; 25-8 en 25-13

Hermes boekte haar eerste 3-0 zege van het seizoen. De Henegouwse ploeg is de nieuwkomer in Liga A en getuigde in de eerste set van een geweldige inzet en fantastisch enthousiasme. Ondanks de 3-0 cijfers kunnen vermoeden is deze jonge talentvolle ploeg toch een verrijking voor de hoogste reeks met een coach die de ganse match langs de zijlijn op een erg dynamische manier meeleeft. In set één liep het gelijkopgaand tot 5-5. De Poolse Basia Zakoscielna serveerde naar 10-5. Tchalou, het vroegere Chapelle - Thuillies (bekend om haar uitstekende jeugdwerking in Wallonië en vroeger trouwe deelnemer aan de Kersttornooien van Hermes), gaf niet op en vocht terug naar 15-13. Pas na 18-16 kon Hermes de kloof verder uitdiepen naar 23-18 en 25-20. Jasmien Biebauw zorgde voor een huzarenstukje in de tweede set toen ze aan de opslaglijn 0-2 hielp ombuigen in 14-2!! Een uitstekende Nina Coolman (op de nationale NINA-dag), topscoorster met zomaar eventjes 20 punten in 3 sets, deed de bezoeksters veel pijn aan het net. Hermes was verder heer en meester in die tweede set: 15-4; 20-4; 23-7 en 25-8. In de derde set ontbond de Nederlandse middenaanvalster Maureen Van der Woude (met haar 19 lentes de jongste van de ploeg) haar duivels en drukte ze haar aanvallende stempel op deze set. Tchalou nam toch nog de beste start: 3-6, maar Kaat De Boeck serveerde in één ruk naar 9-6. Maureen Van der Woude, uitstekend aangespeeld door spelverdeelster Jasmien Biebauw, deed de rest: 13-7 en bij 16-10 mocht Nina Coolman gaan rusten. Haar plaats werd ingenomen door de Nederlandse Fanny Lafeber. De wedstrijd evolueerde heel snel naar haar einde toe: 19-11; 22-12 en 25-13. Ook nog vermelden dat libero Amber de Tant de ganse match mocht rusten en haar plaats werd ingenomen door de bijzonder puik spelende Nathalie De Wulf. De komende weken worden erg druk met 3 opeenvolgende verplaatsingen naar fusieclub Limburg (Tongeren-As), Gent (heenmatch halve finale beker) en Oudegem. Hermes speelt pas opnieuw thuis binnen 4 weken: op zaterdag 14 december om 20u30 is er de beslissende terugmatch van de halve finale van de Belgische beker tegen Gent. (Verslag: Filip Rossel)


Hermes Oostende - Richa Michelbeke 3-1 (beker)

Setstanden: 25-11; 23-25; 25-22 en 25-18

De opdracht vooraf was duidelijk in deze terugmatch van de kwartfinale van de Belgische beker. Na de 2-3 zege op Allerheiligen in en tegen Michelbeke, moest Hermes voluit voor een nieuwe zege gaan. Jasmien Biebauw serveerde meteen naar 4-0. De Poolse Basia Zakoscielna deed ook aan het net haar duit in het zakje en toen zij bij 7-8 aan de opslaglijn verscheen, evolueerde de score in één ruk naar zomaar eventjes 19-8. Een schitterende topscoorster Nina Coolman en een uitstekende opposite Fanny Lafeber deden de rest (25-11). Bij Hermes ontbraken nog steeds de 3 geblesseerden Angie Bland, Jitse Verbinnen en Delphine De Winne. Het blijft nog steeds wachten op hun terugkeer vooraleer Hermes "au grand complet" zal kunnen aantreden. De tweede set werd een thriller van formaat: gelijkopgaande score (7-7 tot 14-14). Basia Zakoscielna imponeerde opnieuw met haar opslagdruk van 14-15 naar 20-15. Wie dacht dat de 2de deelzege een feit was, had het verkeerd voor. De Oost-Vlamingen verdedigden schitterend en Milica Radovic was alweer outstanding: 20-19; 21-21 en 23-23. Saturnus had het laatste woord in deze set: 23-25. Michelbeke nam in de 3de set de beste start: 1-3; maar Hermes ging erop en erover via 5-5 naar 10-8 en 13-9. Bij 13-11 haalde Nina Coolman haar opslagkanon boven en dat resulteerde in 18-11. Milica Radovic was aan het net niet te stuiten en Hermes had geen antwoord op haar mokerslagen: 18-15. Enkele lange rally's eindigden in bezoekend voordeel: 20-18. Bij 23-21 was het moneytime en beseften de bezoeksters dat ze die 3de set moesten winnen om hun kansen gaaf te houden op de halve finale, maar Hermes won verdiend met 25-22. Hermes had dan nog 1 set nodig voor de kwalificatie, Saturnus nog 3 sets (2 "gewone" sets en een golden set). Het sierde Michelbeke dat het zich nog steeds niet gewonnen gaf in de vierde set: 0-3 en 5-8. Fanny Lafeber vond het welletjes en sleurde haar team naar 10-8. Nog gaven de bezoeksters zich niet gewonnen en kwamen ze nog een laatste maal op voorsprong bij 11-12. De immer sterk serverende Jasmien Biebauw deed het licht bij Saturnus volledig uitgaan: van 14-13 naar 21-13. Alweer Radovic milderde nog even van 23-14 naar 23-18, maar daarmee was de kous volledig af: 25-18. Hermes speelt op 30 november de heenmatch van de halve finales in en tegen Gent; op 14 december is er de beslissende terugmatch in de Mr. V Arena. Inzet: een ticket voor de Belgische bekerfinale op 16 februari in het Antwerpse Sportpaleis tegen Beveren of Charleroi. Zaterdag a.s. is er de volgende competitieopdracht voor Hermes: in en tegen.... Gent! (Filip Rossel)


Hermes Oostende - Saturnus Michelbeke 3-1

Setstanden: 25-20; 25-19; 30-32 en 25-13

Hermes heeft zich heel knap herpakt na de nederlaag tegen Charleroi. Jasmien Biebauw serveerde haar team in één ruk naar 5-0. Die voorsprong was meteen beslissend en bleef de ganse tijd op het scorebord staan: 11-4; 15-9; 21-13 en 23-18. De derde setbal was de goeie bij 24-20. Hetzelfde scenario in set twee: topscoorsters Nina Coolman (Hermes) (20 punten) en Milica Radovic (Saturnus) (20 punten) scoorden voor hun respectievelijke ploeg aan de lopende band. Een uitmuntende Basia Zakoscielna (17 punten) liet aan haar trouwste supporter (haar papa) in de zaal zien dat ze zich uitstekend voelt in Oostende. Met haar 21 lentes bewees Basia dat ze nog over een grote progressiemarge beschikt. De score evolueerde via 6-3 naar 13-7 en 17-13 naar 21-19. Toen ging het licht uit bij de Oost-Vlaamse meisjes. In de derde set ontbond Basia Zakoscielna opnieuw haar duivels: ze was niet te stuiten aan het net: 9-6 en 16-13. Kapitein Charlotte Coppin serveerde toen echter in geen tijd naar 16-18. Toch was het Hermes dat bij 24-23 op matchpunt kwam. Door o.a. 2 opslagfouten konden de groengeeltjes echter ook de 2 volgende matchballen bij 25-24 en 26-25 niet verzilveren. Het werd een thrillerslot: ook Saturnus kon er bij 26-27; 27-28 en 28-29 geen punt achter zetten. Bij 30-29 liet Hermes nog een 4de matchbal onbenut. Bij 30-31 en een 4de setbal vond Michelbeke het echter welletjes. Milica Radovic sleurde haar team in de vierde set naar een 3-6 voorsprong. Kaat De Boeck zorgde toen voor een heus huzarenstukje door in één ruk naar 15-6 te serveren: een beslissende 12-0 tussenspurt dus die Michelbeke nooit meer te boven kwam. Basia Zakoscielna deed er nog een schepje bovenop met haar mokerslagen: 21-10 en 25-13. Na 1u49min. spel stond de 3-1 op het scorebord. En dit was nog maar het eerste deel van het drieluik tussen Hermes en Saturnus op amper 9 dagen tijd: op Allerheiligen reist Hermes immers voor de heenmatch van de kwartfinales van de Belgische beker naar Michelbeke. De heenmatch vangt om 17u30 aan. De terugmatch staat al 2 dagen later gepland op zondag 3 november om 18u in de eigen Mr. V Arena. De winnaar ontmoet in de halve finales de winnaar van het duel tussen Gent en Lendelede. De weg naar een eventuele nieuwe Belgische bekerfinale in het Antwerpse Sportpaleis op 16 februari is dus nog heel lang en ligt vol obstakels. (Filip Rossel)


Hermes Oostende - Modal Charleroi 2-3

Setstanden: 25-18; 23-25; 19-25; 25-20; 16-18

Hermes kon geen revanche nemen voor de zware nederlaag in de Supercup. Charleroi was natuurlijk niet de ideale tegenstrever om dit te realiseren. Het fel buitenlands getinte Charleroi met enkele Belgische toppers erbij zoals ex-Hermesser Lise De Valkeneer is duidelijk versterkt bij vorig seizoen. Bij Hermes blijft het nog steeds zoeken naar het topniveau van vorig jaar. Ook is het wachten op het herstel van de nog steeds geblesseerde toptransfer Angie Bland (gebroken teen). Nochtans nam Hermes de beste start met een sterk serverende Maureen Van der Woude (6-1). Een bijzonder enthousiast spelende Waalse ploeg met een supergemotiveerde Lise De Valkeneer kwam echter terug op gelijke hoogte (8-8) en kwam zelfs even op voorsprong bij 12-14. Bij 16-17 vond kapitein Nina Coolman het echter welletjes en zij serveerde in één ruk naar 23-17. De eerste setzege was een feit bij 25-18. Ook in de tweede set kende Hermes veel receptionele problemen. Charleroi herpakte zich dan ook: 5-8 en 8-15. De ingevallen Jitse Verbinnen kon de kloof bijna volledig dichten: 20-21, maar de bezoeksters haalden de set met het kleinste verschil binnen (23-25). De jonge Belgische Camille Hannaert zorgde van achter de opslaglijn voor een 0-6 kloof in set drie. Hermes bleef de ganse set op achtervolgen aangewezen: 7-15; 10-18. Na 15-18 deed Lise De Valkeneer nog maar eens haar ex-ploeg pijn: 15-22. Bij 19-25 stond de 1-2 tussenstand op het scorebord. Gelijkopgaande vierde set tot 12-12, moment waarop Sofie Van Acker serverend (en de aanvalsters aan het net) de beslissende kloof bijeensloeg: 18-12. Charleroi bleef op achtervolgen aangewezen tot het einde van de set: 25-20. Toen Jasmien Biebauw in de tie-break met haar opslagen de bezoekende receptie teisterde, leek de zege bij 6-1 bijna een feit. Toen de score evolueerde naar 10-6 was het Hermespubliek zich al aan het voorbereiden op het overwinningsfeest, maar Daniela Kancheva dacht daar anders over: 10-11. Toch was het de kustploeg die bij 14-12 op matchbal kwam. 14-13 en 16-15: zelfs 3 matchballen kon Hermes niet verzilveren. Bij 16-17 tekende Lise De Valkeneer (de speelster die nog maar eens pijnlijk bewees dat haar verlies nog niet opgevangen werd bij Oostende) het eerste matchpunt aan: 16-18 en vreugdetaferelen bij Charleroi na 2u20min. Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel bij Oostende. Zaterdag a.s. volgt er alweer een nieuwe thuismatch voor Hermes: hopelijk kunnen de groengeeltjes dan revanche nemen tegen Saturnus Michelbeke. Ook landskampioen Asterix verloor tegen Limburg As/Tongeren. Meteen is duidelijk dat er dit seizoen 5 ploegen zullen strijden voor 4 play-off-tickets: Asterix, Hermes, Gent, Charleroi en Limburg. Met 10 ploegen ipv 12 Liga A-ploegen zal het niveau van deze competitie ongetwijfeld ook hoger liggen. Het belooft alvast een spannend seizoen te worden! (Filip Rossel)


Nieuwe speelsters

Nieuwe speelsters

Hierbij heten we alle nieuwe speelsters alvast van harte welkom! Deze Liga A vrouwen o.l.v. trainer/coach De Veylder Frederik en De Henau Jonathan..., zullen volgend seizoen de Hermes kleuren verdedigen:

NIEUW voor het SEIZOEN 2019-2020:

 • BLAND ANGIE (België): Komt van Paris Saint Cloud - Middenblokker
 • DEWULF NATHALIE (België): komt van Michelbeke - libero
 • VAN DER WOUDE MAUREEN (Nederland): komt van Reg.Zwolle Volley  - Middenblokker
 • ZAKOSCIELNA BASIA (Polen): komt van Developres SkyRes Rzeszow - Receptie-Hoek

BLIJFT voor het SEIZOEN 2019-2020:

 • BIEBIAUW JASMIEN - Setter
 • COOLMAN NINA- Receptie-Hoek
 • DE BOECK KAAT- Opposite
 • DE TANT AMBER - Libero
 • DE WINNE DELPHINE - Setter
 • LAFEBER FANNY- Receptie-Hoek
 • VAN ACKER SOFIE- Middenblokker
 • VERBINNEN JITSE Jitse - Opposite